TORTILLA DE PATATAS

In elke Spaanse tapasbar vind je dit eenvoudige, maar overheerlijke gerecht. Deze Spaanse klassieker wordt als tapa of als volledig gerecht geserveerd samen met brood, gebakken groene paprika's of salmorejo.

 

Ingrediënten (8-10 porties)

125 ml olijfolie extra vierge (TIP: Verde salud. Picual)

600 g aardappelen

1 grote ui

6 grote eieren

Zout

Pepper

1/2 lepel komijn

 

Bereidingswijze

30 min

 1. Schil de aardappelen en snijdt ze in zeer fijne gelijkmatige plakjes.
 2. Pel de ui en snijdt ze in fijne stukjes
 3. Verhit een braadpan (bij voorkeur een middelmatige pan met antiaanbaklaag). Doe de olijfolie in de pan (ongeveer een halve centimeter olijfolie) en laat deze warm worden. Draai het vuur laag, voeg de uien toe en laat ze bakken. Voeg daarna de aardappelen toe. Laat het geheel in totaal 15-20 minuten bakken tot de aardappelen zacht zijn.
 4. Klop ondertussen de eieren los in een grote kom en voeg zout en peper toe.
 5. TIP: je kan een beetje komijn toevoegen aan het eiermengsel.
 6. Laat de aardappelen en uien uitlekken om de olie te bewaren. Voeg de aardappelen en uien toe aan de losgeklopte eieren.
 7. Verhit de pan opnieuw boven een matig vuur met 4 eetlepels van de bewaarde olie. Voeg het eimengsel toe en strijk het oppervlak glad met een spatel. Til de randen zo nu en dan met de spatel op voor een mooie ronde rand. Laat het eimengsel ongeveer 10 à 15 minuten bakken op een laag vuur tot de onderkant van het mengsel gestold is en blijf de pan af en toe schudden.
 8. Maak met de spatel de zijkant van de tortilla los. Plaats een groot bord op de pan en keer de pan en het bord samen om zodat de tortilla op het bord terecht komt.
 9. Doe een eetlepel van de resterende olie in de pan en draai deze even rond. Laat de tortilla voorzichtig weer in de pan glijden. De tortilla ligt nu ondersteboven. Ga met de spatel langs de rand zodat de tortilla mooi rond wordt. Laat het nog 5 minuten bakken totdat de eieren gestold zijn en de onderkant goudbruin is. Hij moet dan gaar, maar nog licht vochtig zijn.
 10. Neem de pan van het vuur en laat de tortilla op een bord glijden. Snijd de tortilla in mooie punten en serveer de tortilla als het nog warm is. 
 11. TIP: tortilla is ook prima om in de koelkast nog een dag te bewaren en om koud te eten
 12. Geniet ervan!